Notícia

Notícia

L’atenció urològica a la comarca es posa en dos anys al nivell de grans hospitals
13.07.10

L’extirpació de tumors per via laparoscòpica i un tractament integral a la litiasi fan de l’hospital un centre d’alt nivell en aquest tipus d’assistència

El Servei d’Urologia del CSG ha fet un pas de gegant des de que començà la seva activitat assistencial com a servei el 2008 amb la incorporació d’especialistes d’alt nivell. Aquests nous professionals han fet possible que actualment a la comarca tots els tumors urològics, tant de bufeta, com de ronyó o pròstata, s‘intervinguin per via laparoscòpica, alhora que per primera vegada es fa al Garraf un tractament integral de la litiasi (pedres al ronyó) en temps rècord.

Cinc professionals especialistes en urologia treballen dia a dia per incorporar tècniques cada cop més complexes i oferir una atenció de proximitat de gran qualitat. En el darrer any, totes les intervencions quirúrgiques per extirpar tumors de bufeta, de ronyó o pròstata, es van fer amb tècnica laparoscòpia, una pràctica quirúrgica que permet al pacient una recuperació més ràpida i minimitza les cicatrius visibles.

Una de les millores de més gran abast és la creació d’un circuit integral per al diagnòstic i tractament de la litiasi. En una mitjana de 29 dies a partir del diagnòstic, el pacient veu resolt el seu problema sense necessitat de desplaçar-se a Barcelona i entrar a les llistes d’espera d’altres hospitals. El temps de resposta és molt inferior a la mitjana catalana, que se situa entre els 3 i 6 mesos, amb la qual cosa disminueix el risc de que els pacients acudeixin a urgències per còlics nefrítics, molt dolorosos.  En aquest moment, un mateix professional fa una atenció i seguiment de tot el procés fins a la litotrícia o trencament de la pedra. D’aquesta manera, tot i que la tècnica de destrucció de la pedra per ones de xoc es fa a Barcelona, el professional mèdic del CSG es desplaça a la ciutat comtal per dur a terme personalment el tractament. Només en el 2009, la Unitat de Litiasi va realitzar 582 visites.

A més a més, el CSG ha invertit en noves tecnologies de diagnòstic, amb la incorporació al servei d’un cistoscopi digital que permet fer exploracions cada cop més precises. L’instrument permet emmagatzemar la imatge a la història clínica, fet que facilita el seguiment de tumors i patologies a partir de la comparació d’imatges i fa possible consensuar el diagnòstic entre diferents professionals mèdics.

Hospital Residència Sant Camil - Seu:
Ronda Sant Camil s/n, 08810, Sant Pere de Ribes. Tel: 938960025
Hospital Sant Antoni Abat:
C/Sant Josep 21-23, 08800, Vilanova i la Geltrú. Tel.: 938931616
Centre de Rehabilitació:
Rambla Exposició 87, 08800, Vilanova i la Geltrú. Tel.: 938147300