Notícia

Notícia

La Unitat de Malaltia d’Alzheimer del CSG treballa per realitzar un diagnòstic precoç i acurat d’aquesta malaltia
18.09.14

La Unitat de Malaltia d’Alzheimer (UMAG) del Consorci Sanitari del Garraf, es va crear l’any 2010 amb un doble objectiu: unificar els criteris d’atenció al pacient dins de la comarca del Garraf  i agilitzar el diagnòstic precoç d’aquesta malaltia neurodegenerativa.   

És important la detecció precoç de l’Alzheimer?

Segons la Dra. Elisabet Franquet, neuròloga del CSG “la detecció precoç d’aquesta malaltia és molt important en primer terme per poder començar a tractar al pacient el més aviat possible amb els fàrmacs més indicats. Perquè tot i que  avui en dia encara no s’ha trobat un medicament que curi l’Alzheimer, subministrar un tractament adequat durant la fase inicial de la malaltia pot contribuir a  estabilitzar al pacient durant un temps i retardar el deteriorament”

A part dels medicaments hi ha altres tècniques no farmacològiques que ajuden  a retardar el deteriorament. És per aquest motiu que el Consorci Sanitari del Garraf realitza sessions d’estimulació cognitiva al seu Hospital de Dia. Aquestes teràpies es fan en grup o de manera individual i ajuden a estimular la ments del pacient.

El paper dels familiars

Quan es parla d’Alzheimer és molt important no oblidar el paper dels familiars, ja que seran els encarregats de conviure en el dia a dia amb el malalt. Segons l’especialista en geriatria del CSG, la Dra. Isabel Collado “el més important és que les famílies entenguin molt bé la malaltia i el seu procés. És per això que quan detectem un cas a la UMAG els hi proporcionem tota la informació necessària sobre l’evolució que patirà el pacient i sobre com gestionar els possibles trastorns de conducta que es puguin anar produint. És molt important que els familiars siguin conscients que el malalt no pot estar sol, i que tenen a l’abast recursos i entitats com l’Associació Familiars Malalts d'Alzheimer del Garraf que els poden ajudar en aquest procés”.

Quin és el procediment que segueix la UMAG per diagnosticar un cas d’Alzheimer?

Un cop el pacient arriba a la Unitat de Malaltia d’Alzheimer del CSG, el metge fa una avaluació, i si considera que hi ha suficients indicadors que portin a pensar que el pacient pot patir Alzheimer se li realitzen diverses probes. En primer lloc un estudi de neuroimatge (TAC i ressonància), i en segon lloc un estudi neuropsicològic en el que s’avaluen les funcions cognitives a través tests psicològics. Un cop es confirma que el diagnòstic és positiu, s’avalua en quina fase es troba el pacient, es recomana el tractament més adequat i l’equip d’atenció primària  fa un seguiment del cas amb el suport de la UMAG.

Hospital Residència Sant Camil - Seu:
Ronda Sant Camil s/n, 08810, Sant Pere de Ribes. Tel: 938960025
Hospital Sant Antoni Abat:
C/Sant Josep 21-23, 08800, Vilanova i la Geltrú. Tel.: 938931616
Centre de Rehabilitació:
Rambla Exposició 87, 08800, Vilanova i la Geltrú. Tel.: 938147300