Notícia

Notícia

Professionals de la Unitat de Limfedema, d'esq. a dta.: Dra. Laura Aguilera, Fisioterapeuta Elisabet Felipe, fisioterapueta Maite Gatell i Dra. Concha Garcia, cap de Servei de RehabilitacióProfessionals de la Unitat de Limfedema, d'esq. a dta.: Dra. Laura Aguilera, Fisioterapeuta Elisabet Felipe, fisioterapueta Maite Gatell i Dra. Concha Garcia, cap de Servei de Rehabilitació
El CSG inicia el tractament específic del limfedema a la comarca
17.01.11

El Consorci Sanitari del Garraf (CSG) ha posat en marxa al Centre de Rehabilitació la Unitat de Limfedema per fer el tractament específic d’aquesta patologia al territori. Dues metgesses rehabilitadores i dues fisioterapeutes seran les encarregades de pautar i impartir els nous tractaments a la comarca, que generalment es realitzen a grans hospitals. Això es deu principalment a la complexitat de les tècniques i a l’elevat temps que s’ha de dedicar a cada pacient, ja que el tractament es fa de manera individualitzada.

La Dra. Concha García, cap del Servei de Rehabilitació, assegura que “la creació de la unitat suposa una millora de la qualitat assistencial que oferim a les persones del nostre territori, alhora que representa un repte del servei cap a l’especialització i el desenvolupament de noves tècniques”. El director del Centre de Rehabilitació, el Sr. Toni Martí explica que “fins avui ja estàvem tractant aquesta patologia al centre, però hem volgut donar un salt de qualitat en el seu tractament, incentivant la formació i l’especialització dels nostres professionals en les noves tècniques que s’estan utilitzant”.

En els països desenvolupats, el limfedema apareix generalment després d’haver patit un càncer de mama, especialment si s’han hagut d’extirpar els ganglis. Aquesta afecció es produeix quan hi ha alteració en el funcionament del sistema limfàtic en el que s’acumula líquid de manera anormal i que comporta sovint un augment de volum de les extremitats. Té un efecte negatiu sobre el pacient, generalment dones, des del punt de vista físic i psicosocial, ja que provoca alteracions en la mobilitat de les extremitats, dolor, augment de l’aparició d’infeccions, necessitat d’ús d’antibiòtics i en alguns casos cal l’hospitalització.

La Unitat funciona des del passat mes d’octubre i ja s’han tractat deu pacients. S’espera que per aquest proper any es consolidi i es conegui entre l’atenció primària i la resta de serveis de l’hospital per tal que es puguin diagnosticar i derivar els casos cap a la nova unitat. L’aparició del limfedema ha disminuït en els darrers anys gràcies a  la introducció de la tècnica del gangli sentinella, però no ha desaparegut. Aquesta nova tècnica detecta de manera acurada si els ganglis estan afectats i evita la seva extirpació. Al CSG s’aplica aquesta tècnica a la Unitat de Mama del Servei de Cirurgia General amb resultats molt positius, realitzant entorn al 80% de cirurgia conservadora.

Hospital Residència Sant Camil - Seu:
Ronda Sant Camil s/n, 08810, Sant Pere de Ribes. Tel: 938960025
Hospital Sant Antoni Abat:
C/Sant Josep 21-23, 08800, Vilanova i la Geltrú. Tel.: 938931616
Centre de Rehabilitació:
Rambla Exposició 87, 08800, Vilanova i la Geltrú. Tel.: 938147300