Notícia

Notícia

Ma Cruz Garcia, pacient participant en el projecte, conversa amb els investigadors.Ma Cruz Garcia, pacient participant en el projecte, conversa amb els investigadors.
El CSG, Telefonica i la UPC presenten HELP, per tractar pacients amb Parkinson a distància i a temps real
11.04.13

El Consorci Sanitari Garraf a través de la Fundació Abat, Telefonica,  i la Universitat Politècnica de Catalunya - Barcelona Tech (UPC) han presentat avui, dia Internacional del Parkinson, el projecte Help, que té per objectiu de millorar la qualitat de vida de els malalts amb Parkinson a través d'un sistema de monitorització i medicació a distància en temps real.

El sistema està format per un petit sensor portàtil, que capta els moviments del pacient, i una bomba subcutània, que administra medicació per al control de la malaltia. El sensor detecta l'empitjorament del pacient i informa al sistema que, via mòbil, dóna instruccions a la bomba de fàrmac perquè augmenti la dosi i tracti els símptomes. Quan el pacient millora, la dosi de medicament que administra la bomba torna a la normalitat.

D'aquesta forma el pacient sempre rep la dosi necessària en temps real per tractar els símptomes relacionats amb la malaltia. Tota la informació del sensor i les reaccions del pacient davant la medicació s'envien a un centre d'assistència, que també forma part del sistema. Des d'aquest centre d'assistència, els metges especialistes poden controlar els dispositius a través d'Internet i observar l'evolució dels pacients que els usen, així com interactuar amb el pacient i intervenir en els casos en què sigui necessari.

Actualment no existeix cap tractament per a aquests pacients que resolgui els símptomes just quan es produeixen. Habitualment, als pacients se'ls prescriu una pauta fixa de medicació. Resulta insuficient per controlar els símptomes en determinats moments i, per contra, resulta excessiva en altres, de manera que els pacients poden experimentar efectes adversos. Amb aquest projecte, s'actua de forma dinàmica i en temps real en funció dels símptomes, amb el que es millora considerablement la qualitat de vida del pacient.

Aquest projecte és resultat dels treballs d'un consorci europeu liderat per Telefónica i participat per empreses alemanyes (HSG-IMIT i Neusta), Israel (Nevet i Peh-Med), italianes (Telecom Italia i la Universitat de Palerm) i espanyoles (Telefóncia R + D, Universitat Politècnica de Catalunya i Abat)

La primera fase del projecte ja s'ha finalitzat amb un pilot sobre set pacients, sis d'ells a Espanya. Els treballs a Espanya es van iniciar al novembre de 2012 i van finalitzar al març de 2013. En quatre dels sis pacients es van apreciar beneficis considerables. Dos d'ells, obligats a utilitzar injeccions de "rescat", van veure com es va reduir el nombre d'aquestes i els altres dos van incrementar considerablement el temps sense símptomes.

Hospital Residència Sant Camil - Seu:
Ronda Sant Camil s/n, 08810, Sant Pere de Ribes. Tel: 938960025
Hospital Sant Antoni Abat:
C/Sant Josep 21-23, 08800, Vilanova i la Geltrú. Tel.: 938931616
Centre de Rehabilitació:
Rambla Exposició 87, 08800, Vilanova i la Geltrú. Tel.: 938147300