Notícia

Notícia

Un projecte sobre robòtica i salut del CSG premiat per l’ECHORD++
11.12.14

El projecte “Avaluació Geriàtrica Integral Robotitzada”, que desenvoluparà la Fundació Privada Sant Antoni Abat com a eina del Consorci Sanitari del Garraf (CSG), ha estat seleccionat com la millor idea en l'àmbit de la salut i la robòtica per la European Clearing House for Open Robotics Development (ECHORD++).

L’ECHORD++ és una iniciativa inscrita en el 7è Programa Marc de la Comissió Europea, que compta amb un pressupost de 20 milions d'euros per promoure la innovació en l'àmbit de la robòtica.

El projecte “Avaluació Geriàtrica Integral” sorgeix d'una idea desenvolupada pel Dr. César Gálvez, metge i investigador del CSG i de la Fundació ABAT. Segons el Director d’Investigació, Innovació i Docència del CSG, el Dr. Antoni Yuste, “l’Avaluació geriàtrica integral és la intervenció que fan diversos professionals de la salut (metges, infermers, treballadors socials, fisioterapeutes,...)  d’aspectes rellevants (físics, funcionals, psicoemocionals i socials) de la gent gran, per tal d’obtenir un diagnòstic acurat i així poder seleccionar la teràpia més adequada per cada pacient. Davant d’això, l'objectiu d'aquest projecte és incorporar als dispositius robòtics de salut, eines i habilitats per l’Avaluació Geriàtrica Integral de la gent gran, i d’aquesta manera seguir millorat en el diagnòstic i la intervenció que fan els equips de geriatria”.

 Aquesta idea va superar un primer procés de selecció dut a terme per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut, per ser posteriorment presentada com a proposta davant del comitè de selecció del projecte ECHORD. La seva elecció final per l'ECHORD implica que el projecte "Avaluació Geriàtrica Integral Robotitzada"  pugui ser desenvolupat mitjançant un procés de licitació i compra pública precomercial (procediment de contractació pel qual els òrgans públics contracten serveis de recerca i desenvolupament, però sense reservar els resultats per al seu ús exclusiu, sinó que comparteixen beneficis i riscos amb altres entitats associades), i pas previ a una compra pública innovadora (actuació administrativa de foment de la innovació, orientada a potenciar el desenvolupament de nous mercats innovadors, mitjançant instruments de la contractació pública).

Guanyar aquest premi, per tant, suposa que els professionals del CSG formaran part del grup que seleccionarà l’empresa que crearà aquest robot, i col·laboraran en el procés de disseny dels prototips que després es provaran a les instal·lacions del Consorci Sanitari del Garraf.

Aquest premi és un gran reconeixement al treball d’investigació i recerca que realitzen el Consorci Sanitari del Garraf, la Fundació ABAT, i les entitats que sovint col·laboren, com l’Escola d’Enginyers de la Universitat Politècnica de Catalunya a Vilanova i la Geltrú, o entitats capdavanteres en el disseny, la innovació i el desenvolupament de solucions robòtiques aplicades a la salut.

Aquest nou projecte es suma a altres iniciatives anteriors a on hi participava la investigadora del CSG Ester González, com el projecte ACROSS (Auto-configurable Robots for Social Services), basat en els fonaments de la robòtica social per crear sistemes intel·ligents capaços d'autoreconfigurar-se i modificar el seu comportament de manera autònoma, o el projecte ELDERTOY per construir un dispositiu tecnològic per a la gent gran, que ofereixi funcionalitats lúdiques i gerontològiques.

Hospital Residència Sant Camil - Seu:
Ronda Sant Camil s/n, 08810, Sant Pere de Ribes. Tel: 938960025
Hospital Sant Antoni Abat:
C/Sant Josep 21-23, 08800, Vilanova i la Geltrú. Tel.: 938931616
Centre de Rehabilitació:
Rambla Exposició 87, 08800, Vilanova i la Geltrú. Tel.: 938147300