Notícia

Notícia

El CSG reduirà un 15% les cesàries gràcies a una nova tècnica
16.04.13

El Consorci Sanitari del Garraf preveu reduir un 15% anual el total de cesàries que es realitzen a l’Hospital Residència Sant Camil gràcies a la utilització d’una tècnica no invasiva ni per a la mare ni per al nadó coneguda com a ‘versió externa’. Aquesta tècnica, però, només està indicada quan el nadó ve de natges.

La versió externa és una maniobra obstètrica que consisteix en intentar girar el nadó que ve de natges i reorientar-lo amb el cap encaixat a l’úter per facilitar el part. Per aplicar aquesta tècnica, els professionals en obstetrícia fan una sèrie de maniobres per fora de la panxa de la mare per desplaçar el cap del fetus cap a la pelvis.

Aquesta acció no és dolorosa per a la mare ni per al nadó, però és necessari que la mare col·labori i tingui l’abdomen completament relaxat. Tal i com explica la Cap del Servei, la Dra. Anna Torres, “és una maniobra que es fa a les 37 setmanes de gestació i que no implica risc ni per a la mare ni per al nadó. El nadó està totalment monitoritzat abans, durant i després de la versió externa i a la mare li administrem un fàrmac per tal d’ajudar-la a relaxar l’úter al màxim possible”.

Des del servei de Ginecologia i Obstetrícia, la Dra. Torres afirma que “tractem sempre que es pugui de que es produeixi el part vaginal i evitar la cesària, que no deixa de ser una intervenció quirúrgica, que sempre implica certs riscos i més dificultat per recuperar-se del post operatori”.

L’Elisabet Codina, de 32 anys, va ser mare per primera vegada el passat 26 de març. Quan li van dir que la Berta venia de natges, va optar per sotmetre’s a aquesta maniobra “per provar". “Al principi em va costar decidir-me per por, però no és dolorós i en tot moment veus al monitor que tot està bé. Agraeixo molt l’oportunitat que se’m va brindar, perquè volia evitar la cesària i viure l’experiència de parir".

Coneix més sobre la versió externa aquí:

Versió Externa. Guia de l'embarassada (CAT)

Versión Externa. Guía de la embarazada (ESP)

Hospital Residència Sant Camil - Seu:
Ronda Sant Camil s/n, 08810, Sant Pere de Ribes. Tel: 938960025
Hospital Sant Antoni Abat:
C/Sant Josep 21-23, 08800, Vilanova i la Geltrú. Tel.: 938931616
Centre de Rehabilitació:
Rambla Exposició 87, 08800, Vilanova i la Geltrú. Tel.: 938147300