Notícia

Notícia

Investiguen sobre la possible reducció de fàrmac en pacients amb Alzheimer i demència mitjançant l'abordatge terapèutic en sales multisensorials
21.09.12

L'Hospital Sant Antoni Abat del Consorci Sanitari del Garraf (CSG), amb el suport de la Obra Social "la Caixa", porta a terme l'estudi AMPMD, pioner sobre abordatge snoezelen en pacients amb demència per determinar si el treball especialitzant dins espais multisensorials permet reduir la quantitat de fàrmacs administrats per controlar les conductes disruptives.

Fins ara, era habitual aplicar teràpia multisensorial a nens o persones amb discapacitat física o intel · lectual, però no en persones grans amb deteriorament cognitiu o demència. En aquests camps més tradicionals està constatat que les sales produeixen un efecte beneficiós en els usuaris, generant un entorn de calma i benestar, provocant canvis de conducta positius, com és la reducció de l'agressivitat, i afavorint un clima d'intimitat que convida a la comunicació ia la creació de vincles entre el terapeuta i l'usuari, que són difícils de generar en altres contextos.

L'abordatge en persones grans amb deteriorament cognitiu o demències com Alzheimer els investigadors s'ha d'adaptar al perfil d'aquests pacients. A diferència dels altres grups de pacients, els ancians van tenir durant la seva vida plenes facultats per experimentar sensacions a través de tots els seus sentits. No obstant això, amb l'edat els és difícil a causa de malalties com l'Alzheimer, que fa que la persona es retregui, s'aïlli, i adopti conductes repetitives o les anomenades conductes disruptives.

El grup d'investigadors de la Fundació Sant Antoni Abat ha adoptat una manera diferent d'interactuar amb els pacients dins de la sala, on els elements s'introdueixen progressivament i s'orienten a les seves preferències. Per això, és molt important el treball previ dels neuropsicòlegs, que han de conèixer la història de vida del pacient, els seus gustos, i aquelles coses que li agradaven i que pot tornar a reviure dins la sala.

En una primera fase es va estudiar l'abordatge en pacients amb diferents graus de deteriorament cognitiu i de demència, afavorint la introspecció i la comunicació, el tancament de duels, i obrint altres canals de comunicació amb aquells ancians amb demències més avançades.

Aquesta segona fase té com a finalitat elaborar un Programa d'Estimulació General que permeti "prescriure" el treball en l'espai multisensorial i adaptar-lo a les individualitats de cada persona. En aquesta fase s'estudia a persones amb Alzheimer i demència en estat avançat, que generalment queden al marge de les teràpies convencionals com són estimulació cognitiva, teràpia psicològica o fisioteràpia.

Per a la investigadora i neuropsicòloga de l'equip, Frida G. Bockel, "l'objectiu és arribar a aquests pacients per disminuir el retraïment sever, que està demostrat que accelera el deteriorament. Volem conèixer qui eren abans de la malaltia, i rescatar la persona que hi ha darrere de cada pacient amb estímuls sensorials significatius ".

El projecte, aules multisensorials per a gent gran amb demència (AMPMD), que és pioner a Espanya en l'àmbit de la geriatria i l'atenció a les demències, va començar l'any 2009 i ja porta dos anys de recorregut en què s'han pogut observar beneficis en els pacients amb diferents nivells de demència. A finals del 2012 s'avaluaran els resultats d'aquesta segona fase, que permetin mesurar els efectes de la sala multisensorial i elaborar una pauta terapèutica.

Hospital Residència Sant Camil - Seu:
Ronda Sant Camil s/n, 08810, Sant Pere de Ribes. Tel: 938960025
Hospital Sant Antoni Abat:
C/Sant Josep 21-23, 08800, Vilanova i la Geltrú. Tel.: 938931616
Centre de Rehabilitació:
Rambla Exposició 87, 08800, Vilanova i la Geltrú. Tel.: 938147300