Notícia

Notícia

Premi Carmen Benasco de cirurgia al CSG per un estudi de les micrometàstasis dels ganglis sentinelles en el càncer de mama
19.10.10

El Consorci Sanitari del Garraf celebra el Dia Mundial del Càncer de Mama amb el premi Carmen Benasco, que cada any atorga la Societat Catalana de Cirurgia, per l’estudi multicèntric Freqüència i importància de les micrometàstasis dels ganglis sentinelles en el càncer de mama. El treball ha estat coordinat pel Dr. Manel Fraile de l’Hospital Universitari Germans Tries i Pujol i hi han participat el Consorci Sanitari del Garraf, l’Hospital General d’Igualada i Althaia Manresa.

En els darrers anys s’ha evolucionat cap a una cirurgia més conservadora. La tècnica del gangli sentinella permet saber amb exactitud l’estat del càncer i en molts casos evitar el buidatge axil·lar dels ganglis limfàtics, una pràctica habitual en la cirurgia de càncer de mama fins fa pocs anys. Els ganglis axil·lars són els primers afectats en cas que es produeixi una metàstasi del tumor, i l’anàlisi del gangli sentinella indica quin és l’estat de l’aixella. Al Garraf, aquesta tècnica s’aplica des de l’any 2006, amb el suport del Servei de Medicina Nuclear de l’Hospital Germans Tries i Pujol.

L’estudi mostra que, de les 639 dones que s’han observat, només en el 8% presenta una afectació en el gangli de més de dos mil·límetres, de manera que ha calgut fer el buidatge axil·lar. En canvi, en el 73% dels casos el gangli no estava afectat i s’ha evitat l’extirpació. D’altra banda, s’ha detectat un 9% de micrometàstasis, és a dir, mínimes afectacions de menys de dos mil·límetres a les que els especialistes cada cop donen més importància. En aquests casos s’ofereix a la pacient  la possibilitat de decidir si fer o no el buidatge axil·lar.

El càncer de mama és la primera causa de càncer entre les dones a Catalunya. Malgrat les importants millores en el diagnòstic i el tractament, com ara la implantació de la Unitat de Diagnòstic Ràpid del Garraf, continua representant un greu problema de salut. La incidència del càncer de mama és alta, i es calcula que a Catalunya 1 de cada 9 dones presentarà un càncer de mama al llarg de la seva via. No obstant això, la supervivència ha passat del 66,7% en el període 1985-1990 i es calcula que actualment se situa entorn el 80%.

Aquest és el segon any consecutiu de el CSG s’emporta el premi anual de la Societat Catalana de Cirurgia. En el 2009 va ser per l’estudi multicèntric Diferents ànalisis sobre el control del dolor posthemorroidectomia – Tots contra el dolor.

 

Hospital Residència Sant Camil - Seu:
Ronda Sant Camil s/n, 08810, Sant Pere de Ribes. Tel: 938960025
Hospital Sant Antoni Abat:
C/Sant Josep 21-23, 08800, Vilanova i la Geltrú. Tel.: 938931616
Centre de Rehabilitació:
Rambla Exposició 87, 08800, Vilanova i la Geltrú. Tel.: 938147300