Notícia

Notícia

L’Hospital de Dia de Crònics del CSG ha atès 1.224 pacients en l’últim any
25.10.16

L’Hospital de Dia de Crònics del Consorci Sanitari del Garraf ha atès 1.224 pacients entre el mes de setembre de 2015 i el mes d’octubre de 2016. Aquest dispositiu, situat a l’Hospital Residència Sant Camil, està destinat a l’atenció de persones amb malalties cròniques (solen ser pacients pluripatològics amb malalties: respiratòries, cardíaques, hepàtiques, diabètics, hipertensió...entre d’altres), i a oferir assistència de qualitat en règim ambulatori, és a dir, sense necessitat d’ingressar el pacient.

L’objectiu principal de l’Hospital de Dia de Crònics és prestar una atenció especialitzada a persones amb malalties ja identificades, de manera que estiguin ben controlades i no es descompensin fins el punt de necessitar ingressar sovint a l’hospital.  Segons la Dra. Gisela  Claver, metgessa internista del CSG, “els pacients que atenem a l’Hospital de Dia de Crònics són persones que, abans de l’existència d’aquest espai, anaven contínuament  a urgències i ingressaven freqüentment.  Des del 2012, any en que vam posar en marxa aquest espai, els pacients venen  directament i els hi tractem les descompensacions de la seva malaltia ambulatòriament, oferint-los  el mateix tractament que els hi faríem en un ingrés. Aquest tipus d’atenció ha fet que millori  la qualitat de vida d’aquests pacients que pateixen malalties cròniques, ja que abans ingressaven diverses vegades  a l’hospital, i ara es poden recuperar en el seu entorn familiar. Després de 4 anys en funcionament hem pogut comprovar que aquests malalts  presenten menys deteriorament físic i funcional”.

Menys ingressos de persones amb malalties cròniques
Dades del CSG confirmen que aquest últim any, el Servei de Medicina Interna ha registrat 380 ingressos menys que l'any passat, comparant malalts amb les mateixes patologies. Això prova que aquest dispositiu d’atenció especialitzada contribueix a evitar que els pacients amb malalties cròniques hagin d’ingressar de manera habitual als centres sanitaris del Garraf.

Atenció centrada en la persona
L’Hospital de Dia de Crònics del CSG es caracteritza per tenir un equip multidisciplinar format per metges, infermeres, auxiliars, treballadores socials i psicòlegs de l’Equip d’Atenció Psicosocial,  que fan una atenció centrada en la persona, és a dir, vetllen perquè el pacient estigui estable físicament i que alhora pugui mantenir la seva qualitat de vida en tots els aspectes.

Segons la Sra. Rosa Maria Miracle, auxiliar d’infermeria de L’Hospital de Dia de Crònics del CSG, “un dels beneficis de l’Hospital de Dia és que compta amb un equip molt estable, de manera que els pacients que venen de forma recorrent  troben sempre als mateixos professionals atenent-los, i això crea un vincle de confiança entre l’usuari i el treballador i fa que el pacient se senti més segur.  A més, aquest últim any, hem ampliat l’horari d’atenció, i obrim l’hospital de 8 del matí a  8 de la tarda. Això permet que els pacients puguin fer-se tractament més llargs, de manera que podem controlar millor les seves descompensacions i  evitem que hagin d’ingressar.

Interconnexió amb la primària
L'hospital de Dia de Crònics del CSG és un recurs de suport a l'Atenció primària, que és la que atén de manera habitual als malalts crònics. Per aquest motiu, cal remarcar que un dels punts més importants del bon funcionament d’aquest dispositiu és la interconnexió que hi ha entre els professionals de totes les especialitats mèdiques del Consorci Sanitari del Garraf (medicina interna, pneumologia, cardiologia, geriatria, neurologia, ...) i l’Atenció Primària, que juga un paper clau en el procés de prevenció i control de les malalties cròniques.

 

 

Hospital Residència Sant Camil - Seu:
Ronda Sant Camil s/n, 08810, Sant Pere de Ribes. Tel: 938960025
Hospital Sant Antoni Abat:
C/Sant Josep 21-23, 08800, Vilanova i la Geltrú. Tel.: 938931616
Centre de Rehabilitació:
Rambla Exposició 87, 08800, Vilanova i la Geltrú. Tel.: 938147300
Professionals