NotÝcia

NotÝcia

La implantaciˇ del programa de detecciˇ precoš de cÓncer de c˛lon al Garraf ha permŔs diagnosticar 16 casos de cÓncer de c˛lon i 164 lesions precanceroses en el primer any de funcionament
02.02.17

La implantaciˇ del programa de detecciˇ precoš de cÓncer de c˛lon i recte al Garraf, que impulsa el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i coordina l’Institut CatalÓ d’Oncologia (ICO), ha permŔs al Servei de Digestiu del Consorci Sanitari del Garraf (CSG) diagnosticar 16 casos de cÓncer de c˛lon i 164 lesions precanceroses, durant el primer any de funcionament.

Des del mes de desembre de 2015, aproximadament 15.000 persones entre 50 i 69 anys han estat convidades a participar en el programa a travÚs d’una carta que l’ICO envia al domicili dels ciutadans, en la qual s’explica el procediment a seguir. En primer lloc s’ha de realitzar una prova de detecciˇ de sang en femta: cal recollir un flascˇ (gratu´tament) a qualsevol farmÓcia, en el qual el pacient ha de dipositar una mostra de femta i retornar-lo a l’establiment. NomÚs en el cas de quŔ es detecti sang en l’estudi de la mostra, el pacient rebrÓ una trucada de la Unitat de Digestiu del Consorci Sanitari del Garraf per proposar-li la realitzaciˇ d’una colonosc˛pia. Si la mostra Ús negativa, l’ICO enviarÓ una carta informant del resultat.

Segons el Dr. Albert TomÓs, cap de la Unitat de Digestiu del CSG, “entre totes les proves realitzades al Garraf, 248 persones van donar positiu en la prova de sang en femta i van accedir a fer-se una colonosc˛pia preventiva. D’aquestes, a 164 se’ls va detectar lesions precanceroses o p˛lips que es van poder extirpar durant la prova. En el cas de no haver-ho fet, amb els anys, podrien haver evolucionat en cÓncer. D’altra banda, a 16 persones se’ls va detectar un cÓncer de c˛lon. En aquest casos, el fet de diagnosticar-ho en una fase precoš, abans de donar sÝmptomes, va augmentar molt la probabilitat de curaciˇ definitiva”.

Baixa participaciˇ al Garraf

Dades de l’Institut CatalÓ d’Oncologia demostren que, en aquest primer any, ha hagut una baixa participaciˇ de la poblaciˇ del Garraf en el programa de detecciˇ de cÓncer de c˛lon. El Dr. Tomßs, afirma que “a data 30 de juny de 2016, la participaciˇ estava al voltant del 25%, quan la mitjana a tota Catalunya Ús del 40% i la desitjable del 65%, segons dades de l’ICO”.

El Dr. TomÓs es mostra convenšut de quŔ la participaciˇ anirÓ en augment, “des del CSG i l’Atenciˇ PrimÓria sabem que cal un temps perquŔ la poblaciˇ es vagi conscienciant de la importÓncia que tÚ aquest programa, sobretot si tenim en compte les dades que hem extret aquest darrer any”.

Cal destacar que tant el flascˇ que es recull a la farmÓcia, com el procediment, sˇn gratu´ts pel pacient.


Ampliaciˇ de l'espai d'endosc˛pies del CSG

La previsiˇ d’un increment de proves d’endosc˛pia per la posada en marxa del programa, ha portat al CSG a reformar l’espai d’endosc˛pia, ampliant les instalĚlacions i comprant un equip addicional de videoendosc˛pia, que ha permŔs assumir l’augment d’activitat sense que afecti a les llistes d’espera per a aquestes proves.

 

Hospital Residència Sant Camil - Seu:
Ronda Sant Camil s/n, 08810, Sant Pere de Ribes. Tel: 938960025
Hospital Sant Antoni Abat:
C/Sant Josep 21-23, 08800, Vilanova i la Geltrú. Tel.: 938931616
Centre de Rehabilitació:
Rambla Exposició 87, 08800, Vilanova i la Geltrú. Tel.: 938147300
Professionals