El CSG inicia una campanya per la prevenció de les malalties de ronyó, instal·lant una carpa a la rambla de Vilanova i la Geltrú per Sant Jordi

Professionals del CSG atendran als ciutadans que vulguin conèixer els factors de risc que posen en perill el bon funcionament dels ronyons

El proper dia de Sant Jordi (dilluns 23 d’abril), el Servei de Nefrologia del Consorci Sanitari del Garraf (CSG) instal·larà una carpa a la rambla de Vilanova i la Geltrú, per realitzar una campanya per la prevenció de les malalties de ronyó, que portarà el lema “Cuida’m i duraré molt”. Professionals del CSG atendran als ciutadans que s’apropin al dispositiu instal·lat, per informar-se sobre els factors de risc que posen en perill el bon funcionament dels ronyons, i per conèixer com cuidar la seva salut en general.

 

Durant tota la jornada es realitzaran diverses activitats en aquest espai. Al matí s’instal·larà un sistema de realitat virtual, que permetrà als ciutadans viure en persona, el primer dia de diàlisi d’un pacient que s’ha de sotmetre a aquest tractament. A més, hi haurà un photocall en el que es podran realitzar fotografies per penjar-les a les xarxes socials amb el hashtag #cuidaelsteusronyons.

 

El Servei de Nefrologia ha impulsat aquesta campanya perquè creuen que la població ha de ser conscient de què hi ha factors de risc i malalties molt comunes, com la Diabetis Melitus, que solen afectar al funcionament del ronyó, però que ben controlades, poden prevenir la possible aparició de la malaltia renal o almenys retrassar la seva evolució natural.

 

Tothom pot cuidar els seus ronyons seguint unes pautes senzilles: realitzar exercici físic entre 30 minuts i 1 hora al dia, evitant així el sobrepès i l’obesitat; seguir una dieta sana que inclogui fruites i verdures, evitant la ingesta de menjar ràpid, begudes ensucrades i brioixeria industrial; beure 1 litre i mig d’aigua al dia com a mínim; controlar la tensió arterial i reduir la ingesta de sal; no fumar, ja que el tabac també fa malbé els ronyons; assistir sempre a les visites de control rutinari amb el metge de capçalera.

 

Segons la Dra. Fabiola Dapena, cap de  Servei de Nefrologia del CSG, “realitzar aquesta campanya amb la ciutadania és molt important perquè la malaltia renal és una gran desconeguda, tot i tenir una prevalença del 15% en la població general. Cal conscienciar de la importància de cuidar els ronyons ja que el tractament de la malaltia renal crònica avançada, la diàlisi, té un gran impacte emocional i funcional a la vida dels pacients. Sota el meu punt de vista, invertir en l’expansió del coneixement de la prevenció de les malalties de ronyó, permetrà retrassar la seva evolució. Per això posem en marxa aquesta campanya. Perquè creiem que és hora de què els ciutadans vetllin i aprenguin com cuidar els seus ronyons”.

 

La carpa informativa estarà situada a la rambla principal, davant del número 3, de les 10 a les 19 hores. Aquesta acció es realitza en col·laboració amb l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i el programa Nefralia.