L’acompanyament professional dels infants i adolescents en el procés de dol, tema central de les VII Jornades sobre el dol-“Ajudar a viure el final de la vida”

Més de 140 persones han participat en aquesta edició

Sant Pere de Ribes, 13 de maig de 2018.- El Consorci Sanitari del Garraf (CSG) ha celebrat les VII Jornades sobre el dol Ajudar a viure el final de la vida” a l’Hospital Residència Sant Camil. En aquesta setena edició han participat més de 140 professionals de l’àmbit de la salut i social i del món educatiu, per parlar sobre l’acompanyament durant el procés de dol dels infants i adolescents quan perden un ésser estimat.

 

La inauguració de la jornada ha comptat amb la presència del Sr. Josep Lluís Ibáñez, gerent del CSG, la Sra. Montse Buisant, directora del Àrea de Pobresa i Salut de la Fundació Bancària “la Caixa”, el Padre Jesús Ruiz, superior de los Religiosos Camilos a Sant Pere de Ribes i la Dra. Helena Camell, cap de Servei de Medicina Interna i cap de Servei de l’Equip d’Atenció Psicosocial del CSG.

 

El primer dia ha començat amb una taula rodona en la que s’ha reflexionat sobre com han d’actuar els educadors en el context escolar, quan un nen es troba en un procés dol. En contrapunt, s’ha celebrat una segona taula en la que s’ha parlat sobre el dol dels adolescents i infants des del punt de vista de l’atenció sanitària. Posteriorment el Dr. Sergi Navarro, pediatra de Cures Pal·liatives de l’Hospital Sant Joan de Déu, ha explicat  la seva experiència personal en aquest àmbit.

 

El segon dia ha començat amb la conferència “L’infant davant de la malaltia”, impartida per la Sra. Sònia Fuentes, psicòloga clínica i psicooncòloga del Servei de Suport Integral del l’ICO-Hospital de Mataró. Després s’han realitzat tres tallers simultanis en els que s’ha tractat el dol de l’infant des de diferents perspectives: com gestionar-lo a través de la musicoteràpia i  l’arteràpia, i com intervenir en la vessant més psicològica. Finalment, ha tancat la jornada la Dra. Olga Herrero, psicòloga i psicoterapeuta, i Vicedegana d’Estudis Socials i de Salut i d’Orientació Acadèmica de la Universitat Ramón Llull.

 

Aquestes jornades estan organitzades pel Consorci Sanitari del Garraf, juntament amb la Fundació Privada Hospital Residència Sant Camil, el Centro de Humanización de la Salud i la Fundació Obra Social “la Caixa”. Totes quatre entitats treballen activament per potenciar el suport psicosocial a les persones amb malalties avançades en el procés d’acompanyament al final de la vida i a les seves famílies.